Bg_mask
Αρθρογραφία
Υγιεινή και Διατροφή με τα σιδεράκια
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τρίτη 18 Ιουνίου 2013
Article_image_siderakia_h_300_182 Article_image_shadow

Η διατροφή κατά την ορθοδοντική θεραπεία είναι ελεύθερη, εκτός από τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή των μηχανισμών, οπότε και συνιστάται η χρήση μαλακών τροφών. Τρώμε τα πάντα εκτός από τσίχλες, ζαχαρωτά και pop corn. Κόβουμε τις σκληρές τροφές, όπως κόρα από ψωμί, καρότα, μήλα, σε μικρά κομμάτια. Βρέχουμε τα παξιμάδια και δεν μασάμε... παγάκια!

Η διατροφή είναι ελεύθερη, μακριά από τσίχλες, ζαχαρωτά και popcorn!

Εξαιρετικής σημασίας κατά την ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί η καθαριότητα. Ελλιπής υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνες και απασβεστιώσεις των δοντιών, γνωστές ως άσπρες κηλίδες, αλλά και σε μεγάλη φλεγμονή των ούλων, συνήθως αντιστρεπτή με την απομάκρυνση των μηχανισμών, που καθυστερεί και δυσκολεύει τη θεραπεία. 

Βουρτσίζουμε οπωσδήποτε μετά τα κύρια γεύματα για τρία ολόκληρα λεπτά, δεν ξεχνάμε το βραδινό βούρτσισμα, βουρτσίζουμε προσεχτικά τις μεσοδόντιες περιοχές, όπου και συνεπικουρούν τα μεσοδόντια βουρτσάκια αλλά και το νήμα. Ιδιαίτερα ευπαθής περιοχή σε τερηδόνα θεωρείται το διάστημα ανάμεσα στο σύρμα και τα ούλα, όπου και συγκρατούνται τροφές. Στις περιοχές αυτές στρέφουμε την οδοντόβουρτσα κατά 45 μοίρες, πάντα με φορά ώστε να απομακρύνονται οι τροφές από τα ούλα και βουρτσίζουμε κυκλικά δύο τρία δόντια μαζί. Μερικές φορές χρειάζεται να ανασηκώσουμε τα χείλη για να μπορέσουμε να προσπελάσουμε τα πρόσθια δόντια σωστά. Δεν ξεχνάμε τα τελευταία δόντια του φραγμού που είναι και τα πιο δυσπρόσιτα. Καθημερινή βραδινή χρήση ενός φθοριούχου διαλύματος απομακρύνει τον κίνδυνο της τερηδόνας. 

Επειδή χίλιες λέξεις ίσον μια εικόνα...

 

 

 

 

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon