Bg_mask
Ορθοδοντική ενηλίκων
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon

Η ορθοδοντική δεν περιορίζεται μόνο σε παιδιά και εφήβους.  Ένα ωραίο χαμόγελο μπορεί να αποκτηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.  Το όμορφο χαμόγελο συμβάλλει σε βελτιωμένη εμφάνιση και αύξηση της αυτοπεποίθησης, με θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.  Αυτή τη στιγμή στην Αμερική υπάρχει πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες υπό ορθοδοντική θεραπεία (πηγή American Association of Orthodontists).  Οι ενήλικες αποτελούν το 30% των ασθενών στο δικό μας ιατρείο.  Δεδομένου της αύξησης του προσδόκιμου ορίου ζωής και της σύγχρονης αντίληψης ότι τα δόντια μπορούν να διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, πολλά εκατομμύρια ενηλίκων καταφεύγουν σε ορθοδοντική θεραπεία. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί είναι λιγότερο εμφανείς και μερικοί σχεδόν αόρατοι. Yπάρχουν σιδεράκια στο χρώμα των δοντιών-κεραμικά, γλωσσικά σιδεράκια, αλλά και διαφανείς νάρθηκες. Αυτές οι επιλογές κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία μια ρεαλιστική επιλογή για τους ενήλικες.

Επιπλέον της αισθητικής, η υγεία των δοντιών και των ούλων είναι βαρύνουσας σημασίας. Τα συνωστισμένα δόντια, η αραιοδοντία, η χασμοδοντία, η κακή σύγκλειση που οδηγεί σε κακή υγιεινή, σε τερηδόνες και περιοδοντίτιδα (υφίζηση ούλων και απώλεια οστού), οι πονοκεφάλοι, η υπερβολική αποτριβή δοντιών, καθώς και οι πόνοι από την κροταφογναθική διάρθρωση, η απόκλιση μέσης γραμμής και γενικότερα η ασυμμετρία, ο προγναθισμός άνω ή κάτω γνάθου, όλα αυτά είναι σημαντικές ενδείξεις ορθοδοντικής θεραπείας. 

Πριν από την προσθετική αποκατάσταση ή την τοποθέτηση εμφυτευμάτων απαιτείται η διευθέτηση των δοντιών στη σωστή τους θέση για την καλύτερη πρόγνωση της προσθετικής. 

Επίσης σε περιπτώσεις περιοδοντικής νόσου, που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού και μεταναστεύσεις δοντιών, η ορθοδοντική θεραπεία επαναφέρει τα δόντια στη σωστή τους θέση, αποκαθιστώντας τη σύγκλειση. 

 

Σε σοβαρές σκελετικές δυσαρμονίες των γνάθων, η ορθοδοντική θεραπεία δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνη της και χρειάζεται να συνδυαστεί με γναθοχειρουργική.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας απαιτείται στενή συνεργασία με τον προσθετολόγο, περιοδοντολόγο ή το γναθοχειρουργό.

Μετά τη συλλογή των διαγνωστικών στοιχείων, καταστρώνουμε το σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει στον κάθε ενήλικα, ενημερώνουμε για τις επιλογές, το χρόνο θεραπείας και το κόστος. 

 

Λευκά σιδεράκια 

Πρόκειται για την παραδοσιακή ορθοδοντική με σιδεράκια στο χρώμα των δοντιών, φτιαγμένα από κεραμικό υλικό, πλαστικό ή συνδυασμό των δύο.  Είναι η πιο δοκιμασμένη τεχνική, αισθητικά αποδεκτή και με άριστα αποτελέσματα.

 

Γλωσσική Ορθοδοντική 

Η γλωσσική ορθοδοντική είναι μια τεχνική όπου οι ακίνητοι μηχανισμοί - «σιδεράκια» εφαρμόζονται στην εσωτερική - γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που τα καθιστά εντελώς αόρατα.  Η μέθοδος αυτή έχει τις ρίζες της στην Αμερική  (Πανεπιστήμιο του UCLA) και κατά το πέρασμα του χρόνου, τελειοποιήθηκε από Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ιάπωνες, και Γάλλους ορθοδοντικούς.

Η τεχνική αυτή επιφέρει αρχικά μια πρόσκαιρη δυσκολία στην ομιλία και στην καθαριότητα, απαιτεί συνήθως λίγο μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας και έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τη συμβατική ορθοδοντική-με τα εξωτερικά σιδεράκια.  Προ της έναρξης, γίνεται αυστηρός έλεγχος της καταλληλότητας της κάθε περίπτωσης για τη συγκεκριμένη τεχνική.  Είναι μια τεχνική που, οι ενήλικες που την ακολουθούν, τη λατρεύουν. 

 

Διαφανείς νάρθηκες

  •  Invisalign (Invisalign.com)

Πρόκειται για μια καινούργια σχετικά τεχνική με τις ρίζες της στην Αμερική και αποτελεί μία εναλλακτική λύση για όσους θα ήθελαν να αποφύγουν τα σιδεράκια.

Η θεραπεία προχωρά μετά από ενδελεχή έλεγχο της καταλληλότητας της τεχνικής για το πρόβλημα που διερευνάται, καθότι δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις και γίνεται με τη βοήθεια μιας σειράς αόρατων διαφανών ναρθήκων που αλλάζονται συνήθως κάθε 15 ημέρες.  Αρχικά λαμβάνεται από τον ασθενή ένα ζευγάρι εκμαγείων, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο της εταιρείας, όπου και ψηφιοποιείται, η δε εταιρεία στέλνει πίσω ένα animation film με τα στάδια της θεραπείας, το οποίο προβάλλεται μέσω 3D computer technology.  Το κάθε ζευγάρι ναρθήκων, ένα σε κάθε γνάθο, περιέχει μια πληροφορία και αποτελεί ένα στάδιο θεραπείας. Στα ραντεβού επανεξέτασης η ορθοδοντικός παρακολουθεί την πορεία της θεραπείας και αλλάζει τους νάρθηκες.  Η θεραπεία συνήθως διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι η συμβατική ορθοδοντική θεραπεία, το δε κόστος της είναι αυξημένο σε σχέση με αυτή και εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ναρθήκων που θα χρησιμοποιηθούν. Οι ασθενείς διατηρούν καλύτερο έλεγχο της υγιεινής, προσαρμόζονται δε πιο εύκολα στη θεραπεία, μπορούν να δουν από την αρχή της θεραπείας του το τελικό αποτέλεσμα σε τρισδιάστατη (3-D) απεικόνιση.  Συγκριτικά με τους ακίνητους μηχανισμούς, έχουν πιο περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης δοντιών και ριζών στις τρεις διαστάσεις του χώρου.  Η δυσκολία της τεχνικής έγκειται στην απόδοση σωστής σύγκλεισης στο τέλος της θεραπείας. 

  •  Clear Aligners (clear-aligner.com)

Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες οι οποίοι κατασκευάζονται σε ειδικά πιστοποιημένα εργαστήρια στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται για να επιτύχουν μικρές σχετικά μετακινήσεις δοντιών. Σε κάθε εκμαγείο κατασκευάζονται τρεις νάρθηκες προοδευτικά αυξανόμενης σκληρότητας που φοριούνται 10 ημέρες περίπου ο καθένας και ανανεώνονται μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Αόρατες μεμβράνες Orthocaps (Orthocaps.com)

Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες που κατασκευάζονται στη Γερμανία όπου αποστέλλονται τα διαγνωστικά στοιχεία του ασθενή μαζί με αποτυπώματα μεγάλης ακρίβειας. Σε κάθε στάδιο ο ασθενής λαμβάνει δύο νάρθηκες ανά τόξο, ένα για τη διάρκεια της ημέρας (σκληρό) και ένα πιο μαλακό για τη διάρκεια της νύχτας. Ανά τρεις εβδομάδες οι νάρθηκες αντικαθίστανται με καινούριους. 

 

Μικροεμφυτεύματα

Τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα (TADs: Temporary Anchorage Devices) είναι μικροσκοπικές βίδες τιτανίου που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των φατνιακών αποφύσεων των γνάθων με σκοπό την παροχή στήριξης για τη μετακίνηση δοντιών. Η χρήση τους είναι προσωρινή, τοποθετούνται στο ιατρείο με ελαφρά τοπική αναισθησία και μετά την επίτευξη του στόχου αφαιρούνται.

Share on:
Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon