Bg_mask
Αρθρογραφία
Αν τα μπροστινά μου δόντια φαίνονται ίσια, χρειάζεται να ανησυχώ?
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022
Article_image_bite1_21118_ Article_image_shadow

Οι περισσότεροι ασθενείς στρέφονται στην ορθοδοντική θεραπεία όταν τους προβληματίζει η εμφάνιση των μπροστινών τους δοντιών.  Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια, υπάρχει πρόβλημα στη σύγκλειση των δοντιών, στον τρόπο δηλαδή που έρχονται σε επαφή τα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου.  Τα δόντια λειτουργούν όπως τα γρανάζια της μηχανής. 'Eχουν σχεδιαστεί να ταιριάζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτελούν μια συγκεκριμένη εργασία.  Εάν δεν ταιριάζουν σωστά, τότε δεν μπορούν να επιτελέσουν και τη λειτουργία τους.  Εάν δηλαδή δεν εφαρμόζουν σωστά, ακόμα και αν τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια, το δάγκωμα δεν θα είναι σωστό και αυτό μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πολλά προβλήματα.  Στην ορθοδοντική θεραπεία, ο βασικός στόχος, είναι η δημιουργία μιας υγιούς σύγκλεισης, ώστε να επιτελείται σωστά η διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης της τροφής.  Αυτό επιτυγχάνεται με την επανατοποθέτηση των δοντιών στα οστά της γνάθου και τη διασφάλιση της σωστής επαφής μεταξύ τους, έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά.  Φυσιολογικά, τα δόντια της άνω γνάθου προεξέχουν της κάτω γνάθου 1-2 χιλιοστά και βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους. 

Τα παρακάτω προβλήματα συχνά είναι δύσκολα να εντοπιστούν από τον ασθενή ακριβώς επειδή τα μπροστινά δόντια είναι ίσια:  • Openbite: Όταν τα δόντια, αντί να εφάπτονται, έχουν κενά μεταξύ τους. • Deepbite: Όταν τα δόντια της άνω γνάθου καλύπτουν τελείως τα δόντια της κάτω γνάθου. • Crossbite: Όταν τα πάνω δόντια κλείνουν πιο μέσα από τα κάτω, δημιουργούν παρεμβολές και παρατηρείται πλαγιολίσθηση της κάτω γνάθου.

Τα παραπάνω αποτελούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης ορθοδοντικής παρέμβασης, έτσι ώστε ο ασθενής να αποφύγει μελλοντικά προβλήματα και φυσικά να έχει και ένα όμορφο χαμόγελο!

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon