Bg_mask
Αρθρογραφία
'Απνοια ύπνου
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022
Article_image_2-300x300 Article_image_shadow

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι η πιο συχνή μορφή άπνοιας, συμβαίνει δε όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην αεροφόρο οδό ή χαλάρωση των μυών του λάρυγγα.  Οι ενήλικες με αποφρακτική υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν, έχουν μια δυσκολία στην αναπνοή ή βιώνουν και διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια  του ύπνου.  Ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα, δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο, έχουν πρωινούς πονοκεφάλους, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλή συγκέντρωση, κακή διάθεση και δυσκολία διαχείρισης άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να συναντήσει κανείς και στα παιδιά. Οι γονείς συχνά βρίσκουν τα παιδιά τους να κοιμούνται σε ασυνήθιστες θέσεις, όπως το να κρέμεται το κεφάλι εκτός κρεβατιού, επίσης μπορεί να φαίνονται ανήσυχα και να αλλάζουν συνεχώς θέσεις ύπνου.  Συχνά τα χαρακτηρίζει υπνηλία μέσα στη μέρα, γεγονός που μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινή τους δραστηριότητα και τις σχολικές υποχρεώσεις.  Επίσης μπορεί να καταφεύγουν σε μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Σε αντίθεση, άλλα μπορεί να εμφανίζουν υπερδραστηριότητα, άλλα παχυσαρκία και άλλα καθυστέρηση ανάπτυξης.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει την αποφρακτική άπνοια ύπνου.  Ο ορθοδοντικός, παρόλου που για τη θεραπεία χρειάζεται η συνεργασία με άλλες ειδικότητες της ιατρικής, είναι συνήθως αυτός που αναγνωρίζει πρώτος τα συμπτώματα σε ενήλικους και παιδιά.

Η θεραπεία στους ενήλικους συχνά πραγματοποιείται μέσω μιας ρινικής μάσκας (PAP).  Σε άλλες περιπτώσεις, ο ορθοδοντικός μπορεί να αλλάξει τη θέση των δοντιών και των υποστηρικτικών δομών αυτών, βελτιώνοντας θεαματικά το πρόβλημα, πολλές φορές με τη χρήση συσκευών κατά τον ύπνο, που αλλάζουν τη θέση της κάτω γνάθου και ανοίγουν την αεροφόρο οδό.  Σε άλλες περιπτώσεις, το χειρουργείο στη μύτη ή την υπερώα, η απομάκρυνση αδενοειδών εκβλαστήσεων και αμυγδαλών, άλλες φορές η χειρουργική προολίσθηση της κάτω γνάθου, η επέμβαση στο υοειδές οστό και τους γειτονικούς μύες μπορεί να βοηθήσει το πρόβλημα.  Ακόμα και η  διέγερση συγκεκριμένων νεύρων μπορεί να βοηθήσει μερικούς ασθενείς.

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon