Bg_mask
Αρθρογραφία
Περιοδοντίτιδα στα παιδιά
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
Article_image_perio_9767_ Article_image_shadow

   

Η περιοδοντίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονώδης αντίδραση των στηρικτικών περιοδοντικών ιστών, που έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια πρόσφυσης, την απώλεια φατνιακού οστού, το σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων και την υφίζηση των ούλων.  Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικροβιακής αιτιολογίας, ενώ στις υπόλοιπες οφείλεται σε νοσήματα και στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.  Παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η περιοδοντίτιδα αφορά στον πληθυσμό των ενηλίκων, σε ορισμένες, αν και σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζεται και σε παιδιά. 

Στα παιδιά εμφανίζονται τρεις τύποι περιοδοντίτιδας, οι οποίες δε σχετίζονται με την εμφάνιση άλλων νόσων: η χρόνια ουλική νόσος (ή ουλίτιδα), η εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα και η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα.  Η ουλίτιδα είναι συχνή και προκαλεί ερυθρότητα στα ούλα, οίδημα και αιμορραγία.  Είναι εύκολα αναστρέψιμη με σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και τη συμβολή του οδοντιάτρου.  Εάν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές μορφές της περιοδοντικής νόσου.  Η  εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε εφήβους και νέους ενήλικες και προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια (πρώτους γομφίους και τομείς).  Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ οι ασθενείς δεν σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων στο στόμα τους.  Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα- ιδιαίτερα σπάνια,  μπορεί να ξεκινήσει πριν από την περίοδο της εφηβείας και προσβάλλει όλα τα δόντια.  Χαρακτηρίζεται από αιμορραγία των ούλων και μεγάλες εναποθέσεις μικροβιακής πλάκας και τρυγίας στα δόντια.  Τελικά, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια των δοντιών.

Υπάρχουν τέσσερα σημάδια ενδεικτικά της περιοδοντικής νόσου στα παιδιά: η επίμονη κακοσμία του στόματος, η αιμορραγία των ούλων κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος ή και σε άλλη στιγμή, η ερυθρότητα των ούλων καθώς και οι υφιζήσεις, δηλαδή η απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού.  Για την επιτυχή αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας στα παιδιά, απαιτείται έγκαιρη διάγνωση και για τον σκοπό αυτό οι επισκέψεις τους στον οδοντίατρο θα πρέπει να περιλαμβάνουν και περιοδοντική εξέταση.

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon