Bg_mask
Αρθρογραφία
Θηλασμός δακτύλου, μια δύσκολη συνήθεια!
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019
Article_image_thumbsucking Article_image_shadow

Ο θηλασμός του αντίχειρα αποτελεί μια απο τις πιο κοινές συνήθειες της παιδικής ηλικίας.  Η συνήθεια αυτή έχει παρατηρηθεί σε υπερηχογραφήματα κυήσεως από την 29η βδομάδα της εμβρυικής ζωής και υπολογίζεται ότι περίπου το 10-34% των παιδιών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής θηλάζουν το δάκτυλό τους.  Ο θηλασμός δακτύλου παρατηρείται σε ίση συχνότητα ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, παρ’όλα αυτά τα κορίτσια δυσκολεύονται περισσότερο να το διακόψουν.  Η συνήθεια αυτή τους παρέχει ασφάλεια, τα ηρεμεί και πολλές φορές τα βοηθάει να αποκοιμηθούν.  Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία, ο θηλασμός του αντίχειρα, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, δεν εγκυμονεί κινδύνους για την οδοντική και κρανιοπροσωπική ανάπτυξη του παιδιού.  Ωστόσο, εάν συνεχιστεί μετά την ηλικία των πέντε με έξι ετών ή εάν πραγματοποιείται με μεγάλη ένταση και συχνότητα μπορεί να επηρεαστεί η θέση των δοντιών ή/και η ανάπτυξη των γνάθων. 
Ο έντονος, συχνός (κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και παρατεταμένος χρονικά θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:
1. Στα δόντια του παιδιού: αυξημένη οριζόντια πρόταξη, "πεταχτά δόντια".  2. Στα οστά των γνάθων: προεξέχουσα ή/και στενή άνω γνάθος, υποανάπτυκτη κάτω γνάθος.  3. Στη θέση της γλώσσας: η τοποθέτηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου έχει σαν αποτέλεσμα, όταν το παιδί κλείνει το στόμα του, να υπάρχει "κενό" μεταξύ των δοντιών (χασμοδοντία).

Πως να αποτρέψετε/σταματήσετε το θηλασμό του δαχτύλου.  1. Χρησιμοποιήστε πιπίλα για τα βρέφη, καθώς θα είναι πιο εύκολο να την σταματήσετε.  2. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία που θα πρέπει να διακόψει την συνήθεια αυτή, εξηγήστε του τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχισή της.  3. Αναπληρώστε το αίσθημα ασφάλειας που του προσφέρει περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί του.  4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας στην προσπάθεια  του να σταματήσει. Επιβραβεύσετε το όταν έχουν περάσει σημαντικά χρονικά διαστήματα που δεν θηλάζει τον αντίχειρα του.  5. Αν το παιδί εξακολουθεί να θηλάζει το δάκτυλο μετά τα 5 χρόνια και υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή στις γνάθους, ο Ορθοδοντικός μπορεί να εξηγήσει στο παιδί γιατί δεν πρέπει να θηλάζει το δάκτυλό του και να το ενθαρρύνει να σταματήσει.
Πηγή Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon