Bg_mask
Αρθρογραφία
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη θεραπεία δύο φάσεων
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Article_image__________2________17619_ Article_image_shadow

Σε πολλά παιδιά τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι εμφανή πριν ακόμα εμφανιστούν όλα τα μόνιμα δόντια.  Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ορθοδοντικός, ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος και το σχέδιο θεραπείας, μπορεί να συστήσει την ορθοδοντική θεραπεία δύο φάσεων.  Αυτό σημαίνει ότι η ορθοδοντική θεραπεία θα πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους με ενδιάμεση παύση, έτσι ώστε το παιδί να επωφεληθεί από τα πρώιμα στάδια της οδοντικής και φυσικής ανάπτυξης.

Τι πρέπει να ξέρουν λοιπόν οι γονείς γι αυτόν τον τύπο θεραπείας:

1. Η ορθοδοντική θεραπεία δύο φάσεων είναι κατάλληλη για παιδιά, αλλά όχι για όλα τα παιδιά.  Τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στις ορθοδοντικές θεραπείες μίας φάσης.

2. Η ορθοδοντική θεραπεία δύο φάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους εξής σκοπούς:

• Να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη των γνάθων, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για όλα τα μόνιμα δόντια. • Να αποφευχθεί η ανάγκη εξαγωγής μόνιμων δοντιών στο μέλλον  • Να διευθετηθεί η σχέση μεταξύ άνω και κάτω γνάθου, στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει προγναθισμό.  • Να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην περίπτωση που το παιδί πιπιλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα το δάχτυλο του ή δεν καταπίνει φυσιολογικά  • Να αποφευχθεί η μετακίνηση των δοντιών σε λάθος κατευθύνσεις, καθώς και η αλλαγή του σχήματος του οστού που στηρίζει τα δόντια, εξαιτίας των λανθασμένων πιέσεων που ασκούνται μεταξύ των δοντιών.

3. Η πρώτη φάση της θεραπείας ξεκινά όταν το παιδί έχει ακόμα κάποια παιδικά δόντια.  Στην πρώτη φάση της θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν σιδεράκια, κάποιος ακίνητος μηχανισμός ή κάποιος μόνιμος, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

4. Μετά την πρώτη φάση συνήθως ακολουθεί μια περίοδος παύσης της θεραπείας.

5. Η δεύτερη φάση συνήθως ξεκινάει όταν έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα μόνιμα δόντια.  Σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας δύο φάσεων είναι να εξασφαλιστεί ότι τα δόντια τα του παιδιού θα έρθουν στην κατάλληλη θέση, έτσι ώστε να υπάρχει η αρμονική εμφάνιση του προσώπου, η σωστή σύγκλειση των δοντιών και φυσικά ένα υπέροχο χαμόγελο!

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon