Bg_mask
Αρθρογραφία
Διατροφή και σιδεράκια: Τι επιτρέπεται και τι να αποφεύγετε
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τρίτη 03 Ιουνίου 2025
Article_image_image0__11_ Article_image_shadow

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την υγεία των δοντιών, αλλά και για την προστασία των μηχανισμών. Ορισμένες τροφές, όπως σκληρά ψωμιά, ξηροί καρποί, παγάκια ή καραμέλες, μπορούν να προκαλέσουν αποκολλήσεις στα σιδεράκια ή να λυγίσουν τα σύρματα, καθυστερώντας τη θεραπεία. Επίσης, κολλώδεις τροφές όπως τσίχλες, ζελεδάκια και ποπ κορν είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς κολλούν εύκολα στα σιδεράκια και μπορούν να τα αποκολλήσουν. Το ποπ κορν συγκεκριμένα κρύβει και τον κίνδυνο από σκληρούς πυρήνες που μπορεί να σπάσουν ή να ξεκολλήσουν τα brackets. Αντίθετα, προτιμώνται μαλακές τροφές όπως ρύζι, μακαρόνια, πουρές, μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Με σωστή ενημέρωση και μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η θεραπεία γίνεται πιο άνετη, ασφαλής και αποτελεσματική.

 

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2025 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon