Bg_mask
Αρθρογραφία
Εμείς και τα κρεατάκια!
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
Article_image_________________________ Article_image_shadow

Τα κρεατάκια μοιάζουν με τις αμυγδαλές και αποτελούν τμήμα του αμυντικού μας συστήματος. Βρίσκονται στο πάνω μέρος του φάρυγγα πίσω από τη μύτη και τη μαλακή υπερώα. Υπάρχουν από τη γέννηση, προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν, ιδίως αν κάνουν συχνές φλεγμονές και στην ηλικία των 3-6 ετών έχουν το μεγαλύτερο μέγεθός τους.  Αργότερα ατροφούν και μετά τα 12 συνήθως δεν υπάρχουν. 

Κάθε παιδί με προβλήματα από τη μύτη, τα ιγμόρεια και τα αυτιά πρέπει να εξετάζεται για κρεατάκια με βιντεοσκόπηση ή ακτινογραφία. Το παιδί με μεγάλα κρεατάκια δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη, έχει το στόμα συνέχεια ανοιχτό, η χροιά της φωνής του δείχνει ότι η μύτη του είναι βουλωμένη, η αναπνοή του είναι θορυβώδης, το βράδυ ροχαλίζει, κάνει συχνά φλεγμονές στα αυτιά και μερικές φορές σταματά η αναπνοή του για λίγο όταν κοιμάται. 

Τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται όταν είναι μεγάλα, όταν κάνουν εκκριτική ωτίτιδα και όταν το παιδί έχει συχνές ωτίτιδες, ρινίτιδες ή ιγμορίτιδες. Πρέπει να αφαιρεθούν πριν ολοκληρωθεί η διάπλαση του προσώπου, δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε τη φυσιολογική συρρίκνωσή τους με τα χρόνια, γιατί η στοματική αναπνοή επηρεάζει δυσμενώς τη διάπλαση της μύτης, των ιγμορείων, αλλά και όλου του στοματογναθικού συστήματος.

Από Δρ. Ευθύμιος Χριστόπουλος, ΩΡΛ

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon