Bg_mask
Αρθρογραφία
Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος;
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015
Article_image_1280px-fracturedtooth Article_image_shadow

Κατά τη διάρκεια ατυχήματος, τέσσερις είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τα δόντια

1. Σε περίπτωση κατάγματος του δοντιού, καθαρίζουμε την περιοχή και τοποθετούμε πάγο πάνω στο χείλος ή το ούλο, καλύπτουμε την περιοχή με μια γάζα αποστειρωμένη, διατηρούμε το κομμάτι του δοντιού που έσπασε και απευθυνόμαστε αμέσως στον οδοντίατρό μας.

2. Σε περίπτωση που το δόντι μετακινηθεί μέσα στο φατνίο του, εμβυθιστεί ή βγει ελαφρώς έξω από αυτό, καθαρίζουμε και τοποθετούμε και πάλι πάγο στην περιοχή.  Μπορούμε να κάνουμε μια ήπια προσπάθεια επανατοποθέτησης του δοντιού στην προηγούμενη θέση του, ενώ επικοινωνούμε με τον οδοντίατρό μας άμεσα.  Η έγκαιρη επανατοποθέτηση του δοντιού μέσα στο φατνίο αυξάνει την πιθανότητα της πλήρους αποκατάστασης της βλάβης.

3.  Σε περίπτωση πλήρους εκγόμφωσης του δοντιού, το εντοπίζουμε και το κρατάμε από τη μύλη και όχι από τη ρίζα, προσπαθούμε να το καθαρίσουμε, το διατηρούμε μέσα σε ορό ή γάλα και καλούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας.  Δεν διατηρούμε το δόντι σε νερό, γιατί το νερό θα καταστρέψει τα επιφανειακά κύτταρα της ρίζας που είναι απαραίτητα για την επανεμφύτευση του δοντιού.  Το δόντι μπορεί να διατηρηθεί και μέσα στο στόμα, κάτω από τη γλώσσα, δεδομένου ότι το σάλιο είναι το καλύτερο μέσο για τη μεταφορά του, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο κατάποσης, δεδομένης και της δύσκολης χρονικής στιγμής. Δεν αφήνουμε το δόντι να ξεραθεί.

4.  Σε περίπτωση βίαου χτυπήματος των γναθών, εάν τα δόντια συγκλείνουν μεταξύ τους, τοποθετούμε πάγο για να ελέγξουμε το οίδημα, τρώμε μαλακές τροφές και αναζητούμε βοήθεια, εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν μετά από 24 ώρες.  Σε περίπτωση που τα δόντια δεν συγκλείνουν σωστά, αναζητούμε αμέσως βοήθεια από τον οδοντίατρο.

 

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon