Bg_mask
Αρθρογραφία
Γιατί οι αθλητές έχουν μια τάση προς τερηδονισμό των δοντιών;
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2022
Article_image_athletes2 Article_image_shadow

Παρόλη τη συχνά άρτια εξωτερική εμφάνιση, μια εικόνα ευεξίας και γενικότερης υγείας που παρουσιάζουν οι αθλητές, σύμφωνα με το British Dental Journal, παρουσιάζουν και πολλά τερηδονισμένα δόντια και φλεγμαίνοντα ούλα.  Ο λόγος είναι τα μεγάλης οξύτητας ποτά, οι ενεργειακές μπάρες καθώς και τα τζελάκια που καταναλώνουν, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αλλά και της μεγάλης οξύτητας που τα χαρακτηρίζει.  Αυτό αφορά στο 49% των πολύ γνωστών αθλητών, στους οποίους ανιχνεύονται τερηδόνες και ουλίτιδα, παρόλο που η φροντίδα- καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και καθημερινή χρήση νήματος- είναι πάνω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού.

Τα οξέα των ενεργειακών ποτών προκαλούν απασβεστιοποίηση της αδαμαντίνης, στην οποία προστίθεται και η βλαβερή επίδραση της ζάχαρης.  Η πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, χρησιμοποιούν τη ζάχαρη και τα άμυλα ως ενεργειακή πηγή και παράγουν οξέα.  Αν η πλάκα δεν απομακρύνεται, εντείνει τη διαδικασία απασβεστίωσης, τη δημιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας.  Στην περίπτωση που ένας αθλητής φοράει σιδεράκια, πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός με το καθημερινό βούρτσισμα, δεδομένου ότι τα σιδεράκια μπορεί να γίνουν και παγίδες για τις τροφές.  Ο κίνδυνος καραδοκεί, ακόμη και σε μεγαλύτερη ένταση, στους ασθενείς που χρησιμοποιούν διαφανείς νάρθηκες, αφού το υγρό διασκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια των δοντιών.

Το ξέπλυμα με νερό μετά τη βρώση αυτών των τροφών, η χρήση φθοριούχου διαλύματος, η κατάποση με καλαμάκι και βέβαια το βούρτισμα, περιορίζουν τη βλαπτική τους επίδραση.   Η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για έλεγχο και καθαρισμό κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αεριούχα ποτά, το κρύο τσάι που περιέχει γλυκαντικούς παράγοντες, αλλά και το νερό με γεύσεις φρούτων έχουν τις ίδιες επιδράσεις στα δόντα και πρέπει να αποφεύγονται!

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon