Bg_mask
Αρθρογραφία
Σιδεράκια ή νάρθηκες
Big_letter Medium_letter Small_letter
Mail_share_icon Social_share_icon
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022
Article_image_adult-ortho-image-300x300 Article_image_shadow

Μια συνηθισμένη ερώτηση που αντιμετωπίζουμε στο ιατρείο είναι ο τύπος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να λυθεί με τον βέλτιστο τρόπο ένα ορθοδοντικό πρόβλημα.  Καταρχήν, δεν υπάρχει «καλύτερος μηχανισμός».  Αυτός εξαρτάται από τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.  Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες, προηγείται η μελέτη του περιστατικού, που οδηγεί στην κατάστρωση του σχεδίου θεραπείας, αφού γίνει η κλινική εξέταση και μελετηθούν οι ακτινογραφίες, τα αποτυπώματα, οι φωτογραφίες και το ιστορικό.  Ο μηχανισμός εξαρτάται από το στόχο της θεραπείας και τον τρόπο ζωής του ασθενή. 

Τα «σιδεράκια» λοιπόν, υπήρξαν οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί για δεκαετίες με επιτυχία και οι οποίοι μπορούν να λύσουν με επιτυχία κάθε πρόβλημα.  Αν είναι μεταλλικά είναι εμφανή και πολλοί άνθρωποι διαφόρων ηλικιών διαλέγουν να έχουν και χρώματα επάνω τους, ενώ άλλοι προτιμούν πιο διακριτικές λύσεις, όπως διαφανή ή εσωτερικά-γλωσσικά.  Είναι σταθερά επάνω στα δόντια και αμετακίνητα από τον ασθενή. Χρειάζονται μερικές μέρες για να τα συνηθίσει κάποιος, αλλά η δυσκολία είναι πρόσκαιρη και εύκολα διαχειρίσιμη.  Τα σιδεράκια κατακρατούν τροφές και πρέπει ο ασθενής να είναι σχολαστικός με το βούρτσισμα. 

Οι διαφανείς νάρθηκες είναι πλαστικά ομοιώματα των δοντιών, οι οποίοι ασκούν μικρές πιέσεις πάνω στα δόντια μετακινώντας τα.  Πρέπει να χρησιμοποιούνται 22 ώρες την ημέρα και να απομακρύνονται μόνο στο φαγητό και στο βούρτσισμα.  Οι λιγότερες ώρες χρήσης έχουν ελλιπές αποτέλεσμα.  Πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα γλυκά και όξινα ποτά, διότι η εγκλωβισμένη ζάχαρη και τα οξέα μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδονισμό των δοντιών.

Το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από την επιδεξιότητα του ορθοδοντικού που θα θεραπεύσει τον ασθενή.  Ο ορθοδοντικός θα αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα και θα καταστρώσει το σχέδιο θεραπείας.  Για να μπορέσει με επιτυχία να το κάνει αυτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκπαίδευσή του αρχικά ως οδοντίατρου και στη συνέχεια ως ορθοδοντικού.  

Μέλος των:
Abo-icon Aao-icon Cert-icon
© 2024 Μαρία Ρίζου - Ορθοδοντικός - All rights reserved
Web Design & Development by
Generation Y
Geny-icon